Brand is not bullshit

< Tilbake til aktuelt

Hver bidige dag kan vi lese om branding ditt, og branding datt. Hva føler folk når de ser din merkevare? Og hvorfor burde du gidde å bry deg om det? 

Branding er det som skiller ditt selskap fra røkla - det som gjør at du blir valgt, selv om konkurrenten tilbyr mer eller mindre det samme. Som ferskeste fjes i Storgata 5 har jeg virkelig fått kjenne viktigheten av branding på kroppen. Her pumper hexagon, fonter og den beryktede oransje-fargen gjennom blodårene til samtlige. Hos CompEdge står Jordan (Head of Creative) i spissen for branding, så jeg inviterte like godt på kaffe for å høre mer. 


“Brand is the gut feeling that people have when they hear your company’s name.”

Branding handler om de kjemiske reaksjonene som skjer i kroppen din når du møter en logo, en farge, en lukt eller hører noe du syns er kult. Ting du kanskje ikke legger merke til, men som er med på å forme ditt inntrykk av et selskap. Det handler rett og slett om hvilket inntrykk folk får av ditt selskap, og hvem vil vel kjøpe fra noen de ikke liker? 

Hvordan bygges et brand? 


Det er mye å tenke på når man skal kjøre en re-brand, eller bygge en ny merkevare fra scratch. Jordan legger til at vi danner relasjoner til personer, ikke selskaper. Hva gjør vi da? Jo, vi identifiserer personlighetstrekkene til selskapet. Kort fortalt; vi prøver å finne ut hvilken person et selskap kan sammenlignes med. Når vi har branding workshops sammen med kunder, ber vi de alltid om å sammenligne selskapet med en person - og egenskapene som medfølger. Et godt eksempel er når en av våre kunder lynraskt svarte ‘Elon Musk’. Hvorfor? Fordi de tenker nytt, og ikke minst stort - i deres arbeid med teknologi. Dette er selvfølgelig kortversjon, men mye av deres merkevare kan bygges opp derifra. Deres ideelle målgruppe synes det er spennende med innovasjon, og er ivrige etter å finne bedre løsninger. 


En blemme vi ofte ser når et brand skal bygges er at ledergrupper tar en sjefsavgjørelse og sier “sånn skal det bli, dette er oss” - uten å inkludere menneskene i selskapet. 

Jordan Symonds | Head of Creative


“Companies tend to fail when they only include the people at the top. The people of the organization are such a big part of the company’s identity.”

Menneskene er en viktig del av ethvert brand. Stryk det. Menneskene er selve brandet. Se på de ansatte som ambassadører. De fronter brandet hver eneste dag, enten de vil det eller ikke. 


Alle må med på laget for at det skal funke. Se for deg at du spiller på et fotball-lag med 11 spillere. Om du da har 3 spillere som løper feil vei på banen, kommer du aldri til å spille skikkelig bra. Sånn er det også med branding. Man må skape en identitet som de ansatte kjenner seg igjen i. Noe de kan være stolte av, og ønsker å assosieres med.

Hvem er de? Hva forteller de om selskapet ved middagsbordet? Hva er de stolte av? 


Ikke bli glemt


En ting må sies. Det finnes ingen quick-fix når det kommer til å bygge et brand, og når du først har gjort det - så er du på ingen måte ferdig. Med fare for å bli en klisje; det eneste konstante er endring. Litt knekken å skrive det, men det er sant. Skal selskaper holde seg relevante over tid, må de også utvikle seg kontinuerlig. 


Det er lov å skille seg ut. Så da gjenstår det store spørsmålet; har du råd til å la være? 


Lyst til å finne ditt konkurransefortrinn?

Adrian Søbyskogen
99 10 84 88
Oops! Something went wrong while submitting the form.