Blir det Korona, hjemmekontor eller dugnad?

Sosial distansering, Spaghetti ala Capri eller dopapir?

Eller hva med krise?

De aller fleste forbinder nok ordet krise med noe opprivende, ubehagelig, unntakstilstand; som noe utelukkende negativt. I forrige runde av hjemmekontor-fasen ble vi i CompEdge gjort oppmerksomme på at den kinesiske betydningen av krise er todelt: ordet betyr både fare, men også mulighet.

Nettopp fordi kriser river opp, river oss ut av den komfortable vane-paralysen vi vanligvis er senket ned i, tvinger det oss til å tenke nytt, finne andre løsninger, og bare deale med det.

Den refleksjonen fikk meg til å tenke på forfattere som har vært i krise, og tro meg: det er mange. Det er nesten som om 1500/1800-tallsforfattere sin default-innstilling er krise. Neida, men det er blitt en slags klisjé at forfattere på et eller annet tidspunkt gjennomgår en eller annen livsendrende eksistensiell krise som får dem til nesten å gå til grunne, til å isolere seg og gå helt bananas, men som også førte frem stor litteratur, teori og kunst som i ettertid har forandret verden.

Gode eksempler er Michel de Montaigne som låste seg inn i et tårn siste del av livet for å skrive om nyrestein og livet for øvrig, og slik ga liv til en helt egen litterær sjanger, nemlig essayet. Eller August Strindberg, hvis "infernokrise" ledet frem til hans selvbiografiske roman Inferno, som senere ga liv til noen av vår tids mest kjente drama.

Konklusjon: Det kan komme mye god ut av krise, selv om det er tøft i øyeblikket. Det kan være den dytten du trenger for å vende om på livet ditt, det kan være motivasjonen til å skape noe nytt, og det kan binde deg tettere sammen med menneskene du omgås.

Jeg har sett eksempler på alle tre; i mitt eget private og profesjonelle liv, og i kundene våre som stadig gjør meg oppmerksom på de teknologiske utviklingene som stadig skyter fart og kontinuerlig endrer verden rundt oss.

Det er en tøff tid, men det er òg en spennende tid; en tid for muligheter og utvikling – det er det viktig å huske på midt oppi all dritten.

DSCF0641

Les også: Kjærlighet i Koronaens tid

For det sies at "nød lærer naken kvinne å spinne" og mange ble kledd nakne 12. mars 2020, men midt oppi tvilen og usikkerheten har det samtidig vært utrolig kult å følge med på hvordan mulighetene allerede er blitt utnyttet av kreative, arbeidsomme og optimistiske folk.

Vi har fått et lite innblikk i hva det er som bor i oss nå, og jeg er mektig imponert.

Nød lærer naken kvinne å spinne ja, og gjett om vi har spunnet!

Så tilbake til det innledende spørsmålet: Hva blir årets ord for 2020?

Det som er gøy er at vår egen webmann, Sylvio, helt i starten av fjoråret, da han også startet sin praktikantreise i CompEdge, spådde at årets buzzord ville bli "resiliens".

Han var kanskje forut for sin tid, for hva skulle vært buzzordet for 2020, om ikke resiliens?

Store Norske Leksikon definerer ordet som en psykologisk motstandskraft, de faktorer som gjør at man beholder en psykisk styrke og helse til tross for stress og påkjenninger. Å være resilient vil si at man er robust.

Og det morsomste av alt, er at Adrian for et par uker siden fortalte oss at CompEdge, til tross for tunge tider og lønnsreduksjon i vår, kommer til å overgå fjorårets omsetning.

DSCF0633

I møtet med alt som har skjedd i år har vi altså klart å vokse, vi har oppnådd enda bedre resultater, nye kunder, nye ferdigheter, ny kompetanse og ny driv.

Da passer det jo også godt at vi skal utvide staben; vi trenger flere ihuga, engasjerte og arbeidsomme folk som vil krydre CompEdge med sin kompetanse, sitt vidd og sin lidenskap. Vi skal både ansette en hel rekke med folk og dessuten forsterke utstyrslageret vårt, til våre videofolks store glede.

For når vi klarer å komme sterkere ut av 2020, da er det bare å stålsette seg for alt vi kommer til å finne på i 2021.

Er du klar?

Kontakt oss

NAVN*
E-POST*
SELSKAP
TELEFON
MELDING
Tusen takk! Du hører fra oss innen kort tid
Oisann! Noe gikk feil...Pass på at du har fylt ut navn og epost