Det er veldig tidlig tirsdag morgen: En gjeng nervøse og forventningsfulle CompEdgere, og en gruppe overentusiastiske turister, lander på Bodø flyplass idet to F-35-jagerfly bryter lydveggen rett over oss.

Velkommen til Nord-Norge da.

Jævla søringer.

Vi får bagasjen og CompEdgerne begynner å pakke om; store kofferter åpnes og avslører at de slett ikke skjuler trendy blazere, skinnsko og velduftende toalettsaker, men snarere store, ferdigpakka tursekker i camo-mønster. Små, glinsende carry-on-kofferter byttes ut med øks og sag, Hooka-joggesko byttes med fjellstøvler, ullundertøy trekkes på under turbuksene, og ruller med dopapir og liggeunderlag av skumgummi deles ut mens vinden river i hår og skjegg.

Første beskjed kommer: dere skal flys inn til Sulitjelma (hvordan uttalte han det?) i Fauske kommune i sjøfly.

Stillhet.

Sjøfly.

Det blåser stiv kuling. Det blåser som søringer flest knapt har opplevd, og vi skal opp i sjøfly.

OK.

Cold Response Sulis (1 of 10)

Pakkingen fortsetter – litt mer frenetisk enn tidligere riktignok, Bratwurst-pølse med ketchup, rekesalat og sprøstekt løk, og tørre baguetter med ost og skinke stresspises, motivert ut ifra uvissheten om når neste måltid vil komme, og ikke minst: hva det vil være.

Overhørte vi noe snakk om rå ørret tidligere? Noen som kan å tenne bål? Lese kart? Nei? Hva med hurtig avliving ved øksens nåde?

Ingen?

OK.

Første gruppe følges bort til hangaren et par hundre meter fra inngangen til flyplassen, hvor vi blir tatt imot av en mann, la oss bare kalle ham Kharon, som bruker militær tidsangivelse? Var det klokka elleve han sa? Den lettbeinte latteren fra tidligere er byttet ut med nervøse smil og store øyne som søker andres etter bekreftelse på at dette skal gå bra.

Det finner de ikke.

Shit, det er alvor. Han som skal møte oss på andre siden ... av sjøflyturen altså... eller? Vel, han er i alle fall en øverste leder i cyberforsvaret. Så planen om å trygle om en ekstra energybar før vi reiser er ikke noe vits, eller?

OK.

Cold Response Sulis

Selv står jeg igjen utenfor hangaren og ser kollegene mine gå inn, stappfulle sekker, grønt, brunt, svart turutstyr. De går fullstendig i ett med omgivelsene, "smart" tenker de, "Sea King helikoptrene kommer ikke til å finne dem hvis de går seg bort", tenker jeg.

Men der går de altså, nervøse, litt redde, forventningsfulle. Selv om det blåser kraftig er det fantastisk vær i Bodø i dag: sola stråler, himmelen er blå og det glitrer i vannet. I tillegg er det høst så naturen har kledd seg i alle de fineste fargene den har å by på; gule, grønne, røde og oransje trær lager et fargespekter over landskapet som du nesten ikke skulle tro.

De har en sinnssyk tur foran seg.

Jeg? Jeg setter meg i bilen og kjører inn i antiklimaks.

Jeg får fortalt at kollegene mine skal få et oppdrag de skal løse; i all hovedsak skal de gå. Langt. Deretter skal de slå leir, i bekmørket – et mørke jeg personlig aldri har sett makan til – og får de ikke tent bål, nei da får de heller ikke spise.

Dette visste de på forhånd altså – i alle fall delvis.

Det de ikke vet er at etter den lange turen i dag, og en sannsynligvis ganske tøff og søvnløs natt med rumlende mage, skal de dagen etter gå 20 kilometer – uten å ha fylt på tanken.

Jeg sitter på ei hytte og ser innover vidda, landskapet er åpent; du ser langt, og når mørket faller på kan jeg se en liten sirkel av lys som beveger seg sakte oppover fjellet.

Der er de. 

De har langt igjen.

Jeg? Jeg sitter i en myk sofa, har skrudd opp radiatoren og spiser Ristorante-pizza mens jeg ser på Førstegangstjenesten på NRK.

Snart skal jeg legge meg i en myk seng, under ei stor dyne og sove godt.

Det blåser stiv kuling utenfor.

Det er meldt regn i løpet av natten.

Cold Response Sulis

Klokka 05.00 bråvåkner jeg av høye smell; vinden rister kraftig, ubarmhjertig i huset, og uler idet den sender iskalde gufs gjennom ventilen.  

Jeg sender kollegene mine en tanke idet jeg langsomt lukker ventilen og legger meg tilbake og sovner.

Kontakt oss

NAVN*
E-POST*
SELSKAP
TELEFON
MELDING
Tusen takk! Du hører fra oss innen kort tid
Oisann! Noe gikk feil...Pass på at du har fylt ut navn og epost